Categories
Uncategorized

Dag 3

Vandaag besloot ik mijn filmresearch avonds om 22:00 te doen.

The shutdown – https://www.idfa.nl/nl/film/c1ccc649-cbad-4188-a413-bb8198fe80bc/the-shutdown

“Kijk naar het Oosten, en je zult zien dat de nachtelijke hemel er nooit zo donker is als in de richting van het Westen”, begint romanschrijver Alan Bissett zijn korte verhaal in een haast onverstaanbaar Schots dialect. Deze korte, schilderachtige film is het debuut van filmmaker Adam Stafford. Het saaie grauwgroene landschap rond de Schotse dorpen Falkirk en Grangemouth transformeert ‘s nachts tot een mysterieus, haast goddelijk zwartoranje vagevuur. Fakkels verlichten de uitstoot van de chemische fabrieken en schoorstenen vormen samen een stille stad. Bissett groeide op in deze industriële omgeving en vertelt over het ongeval in de fabriek waarbij zijn vader werd verwond. Dreigende muziek begeleidt zijn rauwe stemgeluid. De schoorstenen stelt hij voor als vuurspugend monster dat zijn vader te grazen nam en met ernstige brandwonden achterliet. Bissett vertelt over de oranje gloed die neerdaalt op de huizen, liefdeslaantjes en voetbalvelden van de Schotse dorpen. Die lijkt aanvankelijk romantisch, maar herinnert inwoners ook permanent aan de naargeestige effecten van het chemieconcern: van kankerverwekkende stoffen die misvormingen bij baby’s veroorzaken tot dodelijke ongevallen in de fabriek. De beelden die cameraman Leo Bruges maakte van het landschap — een verlichte spookstad — illustreren als stillevens het verhaal van Bissett in de voice-over.

Deze korte documentaire vond ik erg interessant. De stijl van de film en het stilstaand beeld van de camera brengt het verhaal over op een Poetische manier. Het verhaal brengt mij op het idee om dit weekend een stille film te maken van de binennstad van Amsterdam. Hoe verlaten het er nu uitziet, dit kan ik gebruiken voor mijn onderzoek bij design projects.

____________________________________________________________

All of me – Susan Koenen https://www.idfa.nl/nl/film/63be9d35-7f21-4b9c-b785-d0accc5bcf9d/all-of-me

Diede en Emma zijn beste vriendinnen. School, zangles, shoppen, geinen: ze delen alles met elkaar. Alles? Nou… bijna alles. Want Diede heeft één geheim: ze is – al heeft ze zelf een hekel aan het woord – helderziend. Van alle mensen om haar heen zijn haar ouders de enigen die het weten. Ze heeft er vroeger wel eens met anderen over gepraat, maar die geloofden haar niet altijd, of dachten dat ze eigenlijk gek was. En stel je voor dat Emma haar raar gaat vinden. Dan zou Diede haar allerbeste vriendin verliezen. Maar wat betekent vriendschap, als je jezelf niet helemaal kunt laten zien? Dit ben ik vermengt documentaire met speelfilmelementen, die de zintuiglijke wereld van Diede verbeelden. Net als eerdere films van Susan Koenen, zoals Ik ben een meisje! (2010), over een meisje in een jongenslijf en Laura & Anne 4ever (2008), over de hechte band tussen twee vriendinnen van wie er één aan leukemie overlijdt, draait het ook in Dit ben ik om persoonlijke moed. Om te groeien naar een volwassen vriendschap, zal Diede zich moeten blootgeven.

In deze docu krijg je een kijk in de wereld van Diede, ze raakt gefrustreerd omdat ze bang is om haar speciale gave (helderziend) aan haar vriendin te vertellen.

Mooi beeld van haar in een weiland met een harp. Kan me goed in het verhaal van het meisje inleven omdat ik vroeger ook erg gepest ben. Dus haar angst om haar vriendin kwijt te raken kan ik ook goed begrijpen.

___________________________________________________________

Brilliant Noise – 2006 https://www.idfa.nl/nl/film/51daa406-af9c-4680-b440-27e8b4191c98/brilliant-noise

Zinderende animatie met satellietbeelden van de zon. Haar mooiste ongeziene momenten zijn van een verpletterende kracht. Veranderingen in lichtintensiteit zijn vertaald naar het geluidsspoor. Brilliant Noise is het resultaat van vijf maanden research door de filmmakers tijdens een Artist in Residence programma bij de NASA Space Science Laboratories. Honderdduizenden computerbestanden namen ze door voor ze hun uitgekiende beeldselectie maakten. Ze kozen ervoor de beelden ruw te laten: korrelig en contrastrijk en onvoorspelbaar. Ze blazen je van je stoel met verborgen krachten van energetische deeltjes en een spetterende witte regen van zonnewind.

Tijdens het kijken van deze korte docu maakte ik wat korte aantekeningen zoals:

VET!

wow!

Nice!

Mij lijkt me het interessant om hier beeld van te onderzoeken. Het geluid onder het beeld geeft de video een diepere laag die mij interessant lijkt om te gaan onderzoeken. Ik wil hiermee zelf een korte kunstfilm maken met beeld en audio onderzoek.

Dit is een inspiratie video die ik ontdekte, voor mijn beeldend onderzoek ga ik dit weekend filmen in een verlaten Amsterdam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *