Categories
Uncategorized

Dag 2

Ik besluit deze dag de films op een vroeger tijdstip te bekijken en begin om 10:00 met het bekijken van de films.

Alma, a tale of voilence 2012 http://alma.arte.tv/en/webdoc/

Dit is een interactieve documentaire die gaat over het verhaald van een meisje die op haar 15e bij een gevaarlijke bende ging.

Hele heftige en rakende documentaire. De documentaire is interactief, dus je krijgt de keuze om het narratief te zien waarin je het meisje ziet spreken of de schokkende beelden te uit de docu. De documentaire bracht mij mixed feelings, het was een super aangrijpend verhaal en kwam voor mij persoonlijk dichtbij vanwege de geschiedenis van mijn familie in Colombia.

“”Ik was vijftien toen ik lid wilde worden van een bende.” En om lid te worden moest Alma een moord plegen, zo simpel was het. Schijnbaar onbewogen opent Alma, inmiddels 26, haar confessie. Vijf jaar lang maakte ze onderdeel uit van de Mara’s, één van de meest gewelddadige bendes in Guatamala, een land dat door agressie en criminaliteit in zijn greep wordt gehouden. Fotograaf Miquel Dewever-Plana en journaliste Isabelle Fougère laten Alma op diverse platforms haar verhaal vertellen: naast de interactieve web- en tabletversie is er ook een tv-documentaire, een foto-expositie en een tweetal boeken. In de interactieve variant komt alles samen. De kijker kan continu zelf heen en weer schuiven tussen twee boven elkaar geplaatste beeldenstromen. In het onderste scherm zien we Alma, die tegen een zwarte achtergrond haar verhaal doet: van haar initiatie in de bende tot aan het eindeloze gevecht, ook met zichzelf, om hem te ontvluchten. De tweede beeldenstroom, vergezeld door een immersieve geluidsmix, begeleid Alma’s verhaal (dat in voice-over doorloopt) met door Dewever-Plana ter plaatse gemaakte foto’s en tekeningen van Hugues Mìcal. In vier bijgevoegde modules wordt bovendien meer informatie gegeven over Guatamala, de Mara’s, het geweld in het land en wat er aan te doen is. “

______________________________________________________________

The Queen – 2013 Argentinie https://www.idfa.nl/nl/film/22e586ef-e344-4df5-ae99-0b071ec14b88/the-queen

Het is carnaval, ergens in een dorp in Argentinië. Memi, een jaar of elf, bereidt zich erop voor om koningin van het carnaval te worden. Een fonkelende eer met kostuums, glitters en een waanzinnige hoofdtooi. “De kroon is enorm, weegt vier kilo en is afgezet met kristallen en amethisten.”, meldt Memi’s moeder trots. Terwijl zij en haar vriendinnen hun hoofd verliezen in de opwinding, loopt dat van Memi om van de spanning. De camera slaat het meisje van dichtbij gade. Ze ondergaat het gefrut van de volwassenen om haar heen – maar altijd buiten beeld – gelaten. Koninklijk, kun je wel zeggen. Memi’s gezicht verraadt niets, maar haar ogen spreken boekdelen. Bijvoorbeeld als haar moeder de voordelen van haarspray met verdovende xylocaïne bespreekt. Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden, dat spreekt hier voor zich. Een les die Memi al vroeg moet leren. De mengeling van angst, trots en berusting in Memi’s blik is trefzeker gevangen. “Memi, nog iets strakker?”, vraagt haar moeder, en het meisje antwoordt: “Ik weet het niet, ik voel mijn hoofd niet meer.”

Deze korte documentaire speelt zich af in Argentinië. De 11 jarige Memi is in volle voorberiding voor het Carnaval, daar zal ze de chocoladekoningin zijn en in de parade lopen. Haar prijs is een prachtig kostuum met een enorme kroon die bijna 5 kilo weegt.

Het gezicht van Memi is bijna de gehele docu centraal in beele. De vrouwen die haar aankleden en beslissingen over haar maken hoor je voornamelijk maar zijn zelf niet in beeld. Alleen de reactie op Memi’s gezicht zie je in de film. Memi is niet gelukkig, de kroon is overduidelijk te zwaar voor op haar hoofd. Memi’s angst is duidelijk in haar ogen te zien wanneer haar moeder verteld over verdovende haarspray en slaappillen wanneer de spray uitgewerkt is.

Ondanks alles wat het meisje tegen haar moeder huilend zegt/smeekt moet ze doorgaan.

Paradeert Memi voor zichzelf…..of is ze een marionet voor haar moeder?

-Wat voor ideeën roept het gevonden materiaal op? 

-Wat voor vragen roept het op? 

-Waar inspireert het je toe?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *