Categories
Uncategorized

Dag 1

Maria Serberie – Maandag 6 april 2020

Beschrijvende informatie: 

09:00 uur: Opdracht doornemen en met mijn groepje de opdracht bespreken. Verschillende websites doorgenomen om de bron te kiezen. 

11:00 uur: (gekozen bron) https://www.idfa.nl/en/collection/free?page=1

Voorheen keek ik veel IDFA films en ging ik regelmatig naar het IDFA festival in Amsterdam om zo nieuwe films te ontdekken. Deze manier van informatie opdoen lijkt mij interessant en anders dan wanneer ik artikelen lees, om die reden besloot ik mij deze week bezig te houden met films en documentaires.

12:00 uur:

Gezamelijke bespreking met Mischa Anita en Simona. WordPress geïnstalleerd en online gezet.

13:00 uur: The battle of the Jazz Guitarist https://www.idfa.nl/nl/film/15ef39c2-437e-45d4-9d3b-7ededa6c0107/the-battle-of-the-jazz-guitarist

Eerste film ‘The battle of the Jazz guitarist’.
Deze docu gaat over een bekende vader in de Fiji eilanden. De zoon van de hoofdrolspeler heeft zijn vader in de film neergezet voor zijn project aan de filmacademie. De vader van deze jongen is bekend en beroemd als Muziekant op de Fiji Eilanden.

Deze korte studentenfilm, door maker Mark Columbus is oorspronkelijk bedoeld om de pijnlijke strijd van zijn vader als muzikant te tonen, verandert gaandeweg in een egodocument. Zoals hij het zelf zegt: “Hoe is het mogelijk dat het hier opeens om de strijd van twee kunstenaars gaat?” In de film maken we kennis met Maxwell Columbus, de ‘Jimi Hendrix van de Fiji Eilanden’, maar ook huisvader in de Verenigde Staten, met een zoon. Een zoon die deze documentaire over hem maakte, met een toelage van de UCLA-opleiding voor theater, film en televisie. In The Battle of the Jazz Guitarist is de stijlkeuze van minstens even groot belang als hetgeen in beeld verteld wordt. De innerlijke monoloog van de maker, die als ondertiteling verschijnt in dit filmpje over zijn vader, is een waarachtige stroom van gedachten, die heen en weer schiet tussen een vertelling en ogenschijnlijk futiele details. Hoe onsamenhangend het soms ook mag lijken, het dient een doel. Want deze stijl zorgt er voor dat de kijker zich in razend tempo op intiem niveau bevindt met de maker. Zo wordt in zeven minuten de strijd tussen vader en zoon voelbaar.

-Wat voor ideeën roept het gevonden materiaal op?

Deze korte docu heeft mij het idee gebracht om in deze huidige corona tijd ook zelf met film aan de slag mee te gaan. Zo heb ik een camera kunnen lenen bij de uitleen op de HKU. 

-Wat voor vragen roept het op? 

Hoe het zou zijn als ik zo goed een instrument kan bespelen. Waar ik zou zijn nu als ik muziekaal aangelegd was?

-Waar inspireert het je toe?

Het inspireert mij om ook te beginnen met gitaarlessen, mijn vader had zijn oude gitaar aan mij cadeau gegeven. Hij kan helaas zelf niet meer spelen en mij lijkt het me interessant om zo zelf een instrument te ontdekken.

1 reply on “Dag 1”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *