Inspiraties, werkwijze en methodiek

1. Mezelf niet tegenhouden als ik verder wil zoeken.

Ik voelde dat ik mezelf in het begin niet toeliet om op andere sites te zoeken. Ik wou graag bij mijn beginsite blijven maar dit stopte mijn creatieve zoeken juist. Voor iedereen is onderzoek anders.
Ik vind het enorm leuk om onderzoek te doen en om theorie samen te vatten. Ik heb tegen mezelf gezegd dat het oke is om veel verder te gaan dan de beginsite. Als ik namelijk geïnteresseerd raak in een onderwerp wil ik er meer over weten en in het begin gaf die beginsite mij dat niet.
Onderzoekend dwalen werkt voor mij het allerbeste. Dit is ook wat ik beschrijf op mijn homepagina.

2. Connecties vinden in je eigen verzamelde archief/werk

(Flattening Mountains: The Complex & Creative Art of Ski Area Cartography)

Mijn laatste inspiratie gaat over cartografie. Deze interesse kwam al een lange tijd terug, voordat ik deze podcast had geluisterd. In het eerste jaar van Graphic Design moest ik namelijk een cartograaf interviewen voor een radioshow op het HKU. Ik had me er eerst een tijd in verdiept en kwam zo op een video (op mijn favoriete Youtube- documentaire kanaal) ‘Sketching the Slopes’.


En tot mijn verbazing was dit dezelfde man als bij de podcast van 99%Invisible!

Ik hou niet alleen van deze illustraties omdat ik dol ben op analoog te werk gaan maar ook omdat ik veel goede herinneringen heb aan bergen.
Mijn familie gaat niet graag naar warme landen. Al zou je ze een gratis vakantie aanbieden naar Spanje, geloof me ze blijven hier. Maar waar ze wel van houden zijn de bergen in Oostenrijk of Duitsland. Wandelen, wandelen, wandelen. En dan vaak ook de bergen in. Dus de kaarten die ik elk jaar op vakantie zie zijn een soort nostalgie geworden als ik ze ergens anders zie opduiken zoals in deze podcast.

3. Niet teveel denken maar gewoon doen. Niet te lang stilstaan en gewoon maken.

4. Het tekenen van de onontdekte dieptes

The Bathysphere and Else Bostelmann

Een van mijn grootste inspiraties uit dit hele onderzoek: Else Bostelmann.
Een enorm belangrijke illustrator voor onze wereld. In mijn ogen een enorm stoere vrouw die niet bang was om ver te gaan voor haar passie voor illustreren en natuur.
Het plaatje hierboven is mijn favoriete illustratie van Else Bostelmann.

Else Bostelmann

Dit soort interessante verhalen spreken mij aan omdat ik erg geïnteresseerd ben in illustreren en de natuur. Ik vind het jammer dat tegenwoordig bijna niks meer met de hand wordt getekend, er is veel meer vraag voor digitaal omdat het sneller is. Maar naar mijn idee zit er zoveel meer achter een handgetekende illustratie dan je ooit zou kunnen laten zien met iets digitaals. Ik hoop later ook op deze manier te kunnen werken.

5. Graphic Design in Film & Televisie

Annie Atkins en haar Graphic Props

Dit is Annie Atkins. Befaamd om haar Graphic Props in de bekende Wes Anderson films zoals: ‘The Grand Budapest Hotel’ en ‘Isle of Dogs’. Het is een techniek dat mij inspireerde wanneer ik de podcast hierover luisterde.
Graphic Design speelt een grote rol in films. Hieronder zijn wat afbeeldingen te zien met props waar Atkins aan heeft gewerkt voor The Grand Budapest Hotel.

So part of her work is to “try to imitate what the craftspeople [of the period] would have done, whether that’s the ironmonger or the glazier or the stonemason.”

Je moet met het maken van de props overal op letten. Bijvoorbeeld de periode waarin de film zich bevind. Alles moet kloppen.

Atkins gaat vaak naar vlooienmarkten om vintage objecten te vinden zodat ze het zo accuraat mogelijk kan namaken met invulling van de film.

People don’t label things properly. Also, it can be hard to tell the dimensions of something like a vintage telegraph from a flat photo.

Atkins also believes well-executed design should support the storytelling in subtle ways, rather than becoming the focus of a scene.