Levende illustraties & onontdekte dieptes

10:31 – 15:17

Zoals elke dag begint mijn onderzoek bij een podcast op de site 99%Invisible. En weer werd mijn aandacht getrokken naar iets gericht op de natuur. In dit geval: de oceaan. “Bathysphere”

De Bathysphere

Hierboven zie je de Bathysphere. Deze kleine ronde bol kon 914.4 meter naar beneden in de oceaan. Deze mini-sphere werd gemaakt door William Beebe en ingenieur Otis Barton in 1920. Hun succes kwam door de vorm van het object en de “pressurization“.

Zoals je hierboven kan lezen was het erg oncomfortabel om in deze Bathysphere te zitten omdat er geen rechte vloer in zat. Maar ondanks de dingen die de twee tegen zaten gingen ze steeds dieper en ontdekte vele nieuwe soorten zeeleven. 10.6 km

Else Bostelmann

http://stories.americanexperience.org/brain-fish
Ik kwam op deze site terecht.


En hier komt Else Bostelmann in het verhaal. Een vrouw met een wel heel bijzonder beroep wanneer ze aan Beebe vroeg of ze met hem kon werken. Else had gestudeerd aan de University van Leipzig en de Grand Ducal Academy in Weimar en werd uiteindelijk een cellist. Ze ontmoette een man, Monroe. Ze kregen samen een dochtertje maar hij overleed negen jaar na de geboorte van hun dochter. Om rond te komen begon ze aan commercieel illustraties maken. Rond diezelfde tijd was Beebe opzoek naar een illustrator die de nieuwe soorten die hij onderwater tegenkwam kon tekenen.

Else Bostelmann werd aangenomen. Ze word de eerste illustrator die allerlei nieuwe soorten samen met Beebe ontdekt. Wanneer Beebe honderden meters naar beneden afdaalde in de duisteren oceaan beschreef hij tegelijkertijd aan Else al zijn ontdekkingen.
Hieronder zijn verschillende illustraties van Bostelmann te bekijken.

Illustraties van onbekende soorten

Bostelmann werkte de volgende vijf jaar samen met Beebe in Bermuda. Gedurende deze tijd behaalde de wetenschapper Beebe een nieuw diepte-record van 914 meter.
In Bostelmanns onderwaterstudio beheerste ze een manier waarop water licht vervormt. Wanneer ze doorkreeg van Beebe hoe een vis of ander zee organisme eruit zag maakte ze er meteen een nauwkeurige illustratie van.
Maar misschien kwam de grootste bijdrage van de kunstenaar in de vorm van Beebe’s ‘hersenvissen’. Dit waren soorten die hij zag tijdens bathysphere-duiken die geheel nieuw waren voor de mensheid. Met alleen de woorden van Beebe construeerde Bostelmann gedetailleerde schilderijen van fantastische figuren zoals de vijfgelijnde constellatievis en de bleke sailfin. Velen waren te zien in National Geographic, waar Beebe’s artikelen over de historische bathysphere-duiken werden gepubliceerd.

De schilderijen van Bostelmann dienden als belangrijke documentatie voor de wetenschappelijke gemeenschap, maar hadden ook strategische marketingwaarde. ‘Ik ben ervan overtuigd dat Beebe de tekeningen van Else nodig had om het publiek enthousiast te maken, zodat hij fondsen kon werven voor aanvullend onderzoek’, zegt Politsch. Oceanograaf toen der tijd.