Celine van den Boorn

Door middel van dit beeldarchief heb ik dit onderstaand beeld gecreëerd!

Bij het eindwerk van dit blok heb ik geprobeerd al mijn kennis in dit werk te verwerken. Voor dit eindwerk heb ik heel veel kleuren gemengd en optisch grijs gemaakt. Ook heb ik gebruik gemaakt van verschillende kleur contrasten. Ik heb 6 beelden uit mijn beeldarchief gebruikt voor dit werk (zie hierboven). Ook heb ik verschillende handschriften uitgeprobeerd. Soms heel realistisch, soms heel abstract. Er zijn ook verschillende structuren aanwezig. Het gras, het water, de mandarijn en de suikerspin zijn allemaal op een andere manier aangebracht. Het is een heel sprookjesachtige plek geworden. Als je de tekening omdraait ontstaat er weer een hele andere dimensie.

Proces

De ondergrond op de eerste foto zijn de grachten van Utrecht. Ik de voorwerpen die ik in de tweede foto heb geplaatst, uit mijn beeld archief gehaald. Tijdens het feedback moment kreeg ik te horen dat mijn voorwerpen allemaal best wel dezelfde grootte hebben en allemaal wat wegvallen in de achtergrond. Ik was het helemaal eens met het feedback. Bij de laatste foto zie je mijn eindresultaat. Hier heb ik de eend en de zuurstok een stuk groter gemaakt. De zuurstok heeft met roze groen een complementair contrast gekregen. Ik heb niks gedaan aan de kwal omdat er dan nog wat meer variatie zit in grootte. Het koekje heb ik veranderd in een groot ei, omdat het koekje op de tweede foto niet goed overkwam. Ook heb ik de eend veel feller weten te krijgen en daar ben ik erg blij mee. De kleur geel van de eend steekt heel goed af van het blauw van het water.

Hier kregen we de opdracht om een werk te maken geïnspireerd op Philip Akkerman’s werk. Hier heb ik gekozen voor een werk met een complementair contrast, oranje en blauw. Zelf vind ik dat de kleur oranje te verzadigd is waardoor het contrast minder sterk is. Blauw is wel erg krachtig, maar voor een complementair contrast horen ze eigenlijk een beetje van het doek te springen. Dit miste ik nog een beetje bij mijn eigen werk. Ook zag ik later pas dat ik de schaduw mis. Het liefst had ik een blauwe schaduw nog gemaakt.

Hier heb ik gekozen voor een werk van Philip Akkerman met een kwaliteitscontrast. Ik heb deze stijl proberen mee te nemen in mijn eigen werk. Dit vind ik goed gelukt alleen vind ik mijn vaas en bloem niet mooi gekadreerd op papier en zie ik nog net iets te veel kwast strepen. Wel vind ik dat de kleuren mooi gelukt zijn.

Dit was de eerste opdracht. Hier zijn we bezig geweest met het mengen van kleuren. Op de eerste afbeelding hebben we van uit een kleur met wit en zwart de kleur lichter en donker gemaakt. Je ziet dat als je de kleur met wit mengt de kleur verzadigd en als je de kleur met zwart mengt het een steeds hardere kleur wordt. Op de rechter foto hebben we met twee complementaire kleuren grijs proberen te maken. Hier mochten we geen zwart en wit bij gebruiken. Pas toen de kleur optisch grijs werd mocht je een beetje wit toevoegen. Ik vond dit een heel leerzaam proces. Zelf heb ik nooit geweten dat je zonder wit en zwart een optisch grijs kon creëren.

Reflectie:

Voorheen heb ik nooit echt vaak geschilderd, dus ik vind het altijd wel heel lastig om iets te schilderen waar ik echt blij mee ben. In dit blok heb ik geleerd dat het niet perse “mooi” hoeft te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook heel “lelijk” zijn wat de aandacht trekt. In de afgelopen lessen heb ik veel geleerd over de verschillende manieren om een beeld sterk te maken. Door verschillende handschriften te gebruiken of verschillende contrasten te verwerken word een beeld heel sterk. Wat ik meeneem voor de volgende keer is dat ik nog wel wat meer mag durven. Ik ben nog een beetje voorzichtig geweest.