MY MEMORY EXTENDER

Voor de seminar “My Memory Extender” heb ik 5 dagen de online collectie van het Art Institute Chicago bezocht. Op deze website heb ik de bezoeken gedocumenteerd, om zo een archief van inspiratie, ideeën en onderzoekmethodes te creëren.

In de post “INSPIRATIES” vat ik mijn uiteindelijke ontdekkingen samen die ik in de toekomst als ontwerper in mijn werk kan gebruiken.

Categories
field notes

DAG 5

Ik heb nog een keer op “culture” gezocht, omdat ik weet dat er dan veel Aziatische prints tevoorschijn komen en daar wil ik graag nog een keer goed naar kijken.

Takashima Ohisa

Dit is een houtblok print van de Japanse Kitagawa Utamaro.

Deze print was me al eerder opgevallen tijdens het scrollen door de collectie. Ik denk omdat ik mezelf erin herken; wanneer je de achterkant van je haar wilt zien, kan je met een spiegel in een andere spiegel kijken.

Toen ik googlede op de ontwerper van de print Kitagawa Utamaro zag ik dat er veel seksualiteit in haar werk voorkomt. Het geeft een bepaalde contrast.

Deze erotische prents zijn dus ook voor informatieve doeleinden, maar is tegelijkertijd kunst.

Relatie tot mezelf

Mijn interesse in Aziatische kunst en cultuur wordt steeds groter en ik wil mijn kennis hierover vergroten.

Inspiratie

Wat me inspireert aan deze werken is de combinatie van kunst en informatie. Informatie op deze manier visualiseren, maakt het interessanter en misschien ook duidelijker dan stukken tekst.

Categories
field notes

DAG 4

Het is 10:30 en ik begin aan het 4e bezoek. Ik volg mijn stappenplan van gister. Ik ben naar het kopje featured gegaan en hier staan een aantal artikelen over kunstwerken uit de collectie. Het kopje “Further Tales of Saving Digital Media” sprak me aan, omdat we hier tijdens onze studie ons regelmatig mee bezig zijn.

Further Tales of Saving Digital Media

Being Not Truthful Always Works Against me door Stefan Sagmeister
Flight Patterns door Aaron Koplin

Dit artikel gaat over het presenteren en bewaren van Time Based Media kunstwerken. Hoe kan je digitale media bewaren en wat gaat eraan verloren? Door het omzetten van bestanden kunnen bijvoorbeeld pixels verloren gaan of kleuren veranderen, maar dit is wel nodig om het werk te kunnen blijven presenteren.

“Het vereist regelmatige monitoring om ervoor te zorgen dat het bestand authentiek blijft.”

Relatie tot mezelf

We zijn elk blok bezig met Time Based Media technieken; video’s, AR, coderen etc. De presentatie is hierbij heel belangrijk om het goed over te laten komen. Denk vooral aan geluid en beeld. Ik heb niet heel veel technische kennis hierover en ‘maar wat gedaan’. In mijn video had ik een glitch nadat ik het eindelijk op een manier had omgezet om het te kunnen presenteren op mijn telefoon. Het omzetten van het bestand had dus effect op mijn werk.

Associaties

Richard Vijgen is een kunstenaar die vaak data visualiseert in zijn werk. Zijn werk “Connected by Air” is een real-time datavisualisatie. Om dit te kunnen bewaren, moet dit opgenomen worden.

Connected by Air door Richard Vijgen

Inspiratie

Wat ik vooral interessant vind uit dit artikel, is het proces van het bewaren en verloren gaan van digitale media. Eigenlijk is digitale media misschien helemaal niet zo tijdloos als je zou denken. Het moet veel vaker gecontroleerd worden dan ik dacht. In de toekomst is het goed om dit te weten en contact te hebben met mensen die weten hoe je je werk het beste kan bewaren. Ik wil hier nog wel meer onderzoek naar doen en het een keer gebruiken in een project.

Categories
inspiraties

INSPIRATIES

Inspiraties vanuit mijn onderzoek

Fotograferen van objecten

Ik hou me vaak bezig met het analyseren en fotograferen van objecten. Dit doe ik altijd met de volledige focus op het object, met een lege achtergrond, wat heel sterk kan zijn. In de serie “Thorne Miniature Rooms” van James Ward Thorne worden objecten in een omgeving geplaatst en dit vertelt weer een ander verhaal. Het heeft me geïnspireerd om ook over de omgeving van het object na te denken.

Bewaren van digitale media

Het artikel “Further Tales of Saving Digital Media” gaat over het bewaren van digitale media. Digitale media loopt naarmate de tijd verstrijkt steeds groter risico om informatie te verliezen. Door het omzetten van bestanden kunnen bijvoorbeeld pixels verloren gaan of kleuren veranderen. Het vereist regelmatige controle om Time Based Media kunstwerken authentiek te houden. Het is dus helemaal geen tijdloze techniek. Wat me inspireert is het proces van het verloren gaan van digitale media. Ik wil hier nog wel meer onderzoek naar doen en het een keer gebruiken in een project.

Categories
field notes

DAG 3

Vandaag begon ik om 20:00 uur. Vanochtend hebben we een bespreking gehad met Mischa en de opdracht is voor mij nu iets helderder. Ik probeer het op een persoonlijkere en meer visuele manier aan te pakken. Eerst maak ik een duidelijk stappenplan van hoe elk bezoek eruit ziet.

bezoek aan bron



kies een werk dat me opvalt



wat is het? / waar gaat het over?



wat vind ik er interessant aan?



relatie tot mezelf



associaties



inspiratie

Thorne Miniature Rooms

Serie van 68 miniatuur ruimtes die de geschiedenis van interior design en decorative arts uitlichten.
Door Mrs. James Ward Thorne (US)

Relatie tot mezelf

Ik merk dat ik interesse heb in objecten uit bepaalde culturen of periodes. Een object kan een heel verhaal vertellen en veel vragen oproepen. Zelf fotografeer ik dit ook graag.

Associatie

Ik heb laatst op Netflix de anime film “Arrietty” gekeken en hier komt een poppenhuis in voor die me hieraan doet denken.

Inspiratie

Wat me uit dit werk inspireert is hoe de objecten in een omgeving zijn geplaatst. Er wordt een soort scène gecreëerd die je zonder die omgeving niet zou hebben. Ik wil deze inspiratie gebruiken om op een andere manier over de omgeving na te denken bij het fotograferen van objecten.

Categories
field notes

DAG 2

dinsdag – 22:00-00:00
DE DraAK

Vandaag begon ik pas om 22:00 uur. Misschien handig om morgen wat eerder te beginnen, maar dit is wel een rustig moment van de dag. Ik begon op de website weer met zoeken op “culture shock”, omdat dat mijn (nog erg brede) onderwerp is voor mijn AG project.

DRAGON PENDANT

Mijn oog viel direct op dit werk “Dragon Pendant”. Deze afbeelding sprong er uit tussen de vele Aziatische prints. Dit zijn twee bijpassende hangers van draken. Er stond een stukje informatie bij die ik heb geprobeerd kort samen te vatten:

Informatie over Dragon Pendant

DRAKENSYMBOOL

Het symbool van de draak komt veel voor in veel verschillende culturen. Ik ben zelf erg geïnteresseerd in de Chinese cultuur en mijn werk gaat ook vaak over verschillende uitgangspunten binnen die cultuur. Mijn Chinese sterrenbeeld is ook een draak, maar ik heb eigenlijk geen idee wat dit betekent.

In de collectie heb ik op de term “dragon” gezocht. Ik kreeg 569 resultaten.

Dish with Dragons amid Clouds, Chasing Flaming Pearls

Ik hou van Chinees servies, omdat er vaak mooie en gedetailleerde tekeningen. Ook zie je dat er een verhaal in zit. Aan de titel is te zien dat deze tekening over een draak gaat die een vlammende parel achtervolgt. Dit wordt vaker afgebeeld in de Aziatische cultuur.

“Dragons chasing flaming pearls” in de collectie

Dit jaar heb ik een boek gemaakt met foto’s van objecten die van mijn Chinese overgrootvader zijn geweest; als een soort ode aan hem. Ik vind deze spullen heel erg waardevol en ik zou graag willen weten wat het verhaal achter deze spullen is.

Chang, door Noa Wassink

Categories
field notes

DAG 1

maandag – 21:30-23:30
ART INSTITUTE OF CHICAGO – THE COLLECTION
“The Collection” pagina The Art Institute Chicago

Ik begon vandaag om 21:30 uur, omdat ik me vaak beter kan focussen in de avond. Ik kende het Art Institute Chicago nog niet, maar ik zag gelijk al een aantal mooie werken. Om te beginnen wilde ik eerst uitzoeken wat voor bron het is en hoe ik het beste kan filteren tussen al deze werken en informatie.

DE BRON

DE COLLECTIE

Kunstwerken

De collectie is onderverdeeld in kunstwerken, literair werk en resources. Ik focus me eerst op de kunstwerken. Dit zijn er duizenden, dus het lijkt me fijn om de beste manier te vinden om hier relevant werk uit te kunnen halen voor een onderzoek.

Je kan zoeken op een keyword, artiest of referentie.

Voor mijn AG project ben ik bezig met het “culture shock” fenomeen, dus typte ik dit in. Ik kreeg 10,421 resultaten. Nog steeds heel veel dus.

Resultaten met zoekterm “culture shock”

Dit wil ik wat specifieker maken, dus ik ga het nog verder filteren. Ik kan filteren op de volgende aspecten:

indeling
datum
kleur
classificatie
plaats
medium
artiest
onderwerp
stijl
afdeling


Ik kies papier als medium en print als classificatie. Het aantal resultaten is nu 776. Ik kan ook nog on view aanklikken. Nu blijven er nog maar 3 resultaten over.

Referentie

De manier waarop de collectie gepresenteerd is, doet me denken aan “Ocean of Artwork” van Vera van de Seyp. Dit is een interactief systeem van navigatie door een database van een museum. Omdat de collectie van het Art Institute Chicago erg groot is, kreeg ik hierbij ook een gevoel van een zee van kunstwerken.

Ocean of Artwork door Vera van de Seyp; https://veravandeseyp.com/ocean-of-art/

Literair werk

In deze collectie kan je niet op termen zoeken of filteren, maar het is wel opgedeeld in 4 categorieën:

Art Institute Blog
Interactive Features
Digital Publications
Print Publications


De interactieve werken hebben een pagina waar beweging in komt tijdens het scrollen, zoals inzoomen op een foto en objecten die draaien.

Resources

De (hulp)bronnen / resources zijn opgedeeld in 9 categorieën:

Library
Archival Collections
Institutional Archives
Research Guides
Research Initiatives
Tools for my classroom
Open access
Collection Information
Curatorial Departments