Hier post ik alle informatie die ik over de video’s bij het kopje ‘art’ heb bekeken!
George Condo
‘The Way I Think‘
”I always loved drawing for the privacy of it. It’s a cleaner way of making art.”
George Condo is een kunstenaar die in zijn werk vaak verschillende kunstvormen met elkaar combineert. Abstract, kubisme, realisme etc. volgens Condo hoef je als kunstenaar geen regels te volgen.
Tijd is een van de belangrijkste aspecten van kunst volgens George Condo. Het ene werk duurt uren, misschien wel weken of maanden. Het andere werk moet juist up-tempo worden gemaakt. Het is overigens soms onmogelijk om de tijd van een werk te bepalen, het kan lijken alsof een kunstwerk snel is gemaakt, terwijl het eigenlijk maanden heeft geduurd de juiste lijnen te bepalen.
Het eerste kunstboek dat George Condo heeft gelezen is picasso by gertrude stein. Dit was voor hem een erg bijzonder moment. Het boek liet Condo inzien dat picasso ook 6 of 7 jaar oud was toen hij begon met kunst. Het deed hem realiseren dat kunst meer was dan realisatie, het is een soort tocht in je gedachten dat je een ‘experience’ moet geven.
In zijn werken combineert Condo graag realisme met abstractie, dit doet Condo bijvoorbeeld bij werken waar twee personen gepresenteerd staan. Condo heeft veel gevarieerde werken, maar vaak wel met een twist. Bij bijvoorbeeld de serie ‘bankers’, hierbij heeft hij in een personage verschillende aspecten verwerkt. Ze zien er blij uit, of zijn ze gek? Zullen ze je helpen of je beroven? Je weet het niet.
Volgens George Condo is alleen kunst echte waarheid. Met zijn kunst wil hij laten zien dat iedereen een kunstenaar kan worden. Pak wat er door je hoofd gaat en vind een manier om dit te visualiseren. Sta er voor open dat alles mogelijk is.
Suzanne Brøgger on Louise Nevelson
“She looked like someone from a fairytale with a happy ending.”
Louise Nevelson was erg geïnspireerd door het kubisme. Ze ademde kunst in, werd in de documentaire gezegd. Nevelson maakte vooral sculpturen in combinatie met muren en meubels. Je kan een kunstenaar en het werk niet van elkaar scheiden. Nevelson stelde altijd dat een deel van zichzelf in het werk zit. Over het werk skycastle zei Nevelson altijd, als ik een kasteel in de lucht zou maken dan doe ik het zelf. En dat deed ze.
Het levensverhaal van Nevelson is erg inspirerend om te horen. Hoe stel je je als vrouwelijke kunstenaar neer in deze wereld, vooral in de 20eeeuw. Ze was zeker een authentieke vrouw die weet wat ze wil. Ze heeft dan ook hard moeten werken voor waar ze uiteindelijk is gekomen. Haar werken noemde ze vrouw. Ze probeerde niet als een man te werken of een man te representeren met haar werk.
Voor haar werk verzamelde ze veel materialen van de straten. Ze zag het als prachtige stukken materiaal in plaats van vuil. Daarbij was ze ook arm, ze maakte van haar levenssituatie een situatie waarin ze prachtige kunst heeft kunnen maken.
Yayoi Kusama
Let’s Fight Together
In deze korte documentaire verteld Kusama in het kort wat hoogtepunten in haar cariere als haar kledinglijn. Kusama heeft er uiteindelijk voor gekozen om met fashion bezig te gaan, omdat het veel mensen bereikt. Iedereen draagt het en mensen worden er gelukkig van.
In het werk van Kusama zijn veel pompoenen te zien. Hierover zegt Kusama: ‘I love pumpkins, because of their humorous form, warm feeling and a human like quality and form’.Ze krijgt van schilderen het enthousiastme als een kind stelt Kusama.
Kusama laat in haar werk de sterkste verlangens van de mens naar voren komen, zoals de schoonheid van het leven en het mysterie van het universum. Ook hoopt Kusama in haar werk de mensen hoop, vrede en liefde mee te geven. Vooral in deze tijd van geweld etc. hebben wij dat erg nodig. Kusama vecht voor die wereld. Niet door Nucleair bommen te gebruiken of terrorisme, maar met kunst.