Introductie

Mijn dagelijks bezoek aan de virtuele musea

Allereerst bezocht ik de verschillende musea op een gebruikelijke manier.
Al snel ging ik verbanden leggen en ben op de eerste dag voornamelijk mijn gevoel gaan opschrijven en wat er op dat moment in mij opkomt. Ik bekeek al het werk en bestudeerde de bijhorende verhalen. Na 30 minuten had ik alle werken bekeken en teksten gelezen. En dan te bedenken dat ik iedere dag maarliefst 2 uur hetzelfde bezoekje moet gaan brengen. Het was overduidelijk een uitdaging, ik moet op andere dingen gaan focussen. Toen stelde ik mezelf de vraag; stel ik kom het museum binnen en ik moet kijken naar alles behalve de kunstwerken, wat kom ik tegen?. Ik ben meer bewust gaan worden van de omgeving en opzoek gegaan wat ik daar uit kan halen. De architectuur is bijvoorbeeld interessant of het feit dat het helemaal verlaten is en ik de enige ben in zo’n ruimte. Daar komen nog een heleboel ergernissen bij, namelijk dat zo’n virtuele ervaring in dit geval heel beperkt is en dat je maar een handje vol aan kunstwerken kan bewonderen, je ziet veel werken in de verte staan maar je komt er niet bij.

Een onverwachtse reis

Elke dag ervoer ik als een nieuwe reis. Onderweg kom ik plotseling iets tegen. De omgeving op een andere manier bekijken heeft voor boeiende ideeën en resultaten gezorgd. Het is interessant dat; hoe beperkt deze virtuele ervaring ook is, iedere dag ontstaat er iets nieuws met de meest uiteenlopende uitwerkingen en verhalen. Het is iets wat oneindig lang door kan gaan.

Een onalledaagse observatie heeft geleid voor verschillende ideeën en uitkomsten. Deze nieuwe manier van kijken wil ik graag toepassen aan toekomstige projecten.

Top 5 (6) van mijn bevindingen

  • De beperkingen hebben ervoor gezorgd om dieper te gaan graven
  • Een nieuwe manier ontdekt van observeren
  • De focus gaan leggen op alles wat buiten het kader valt. Datgene wat er niet toe doet en onbelangrijk is en dat gene juist belangrijk maken
  • Mezelf nog meer limiteren en opzoek gaan naar het uiterste
    (kleine opdrachtjes tussendoor bedenken en bepaalde regels opstellen)
  • Het onverwachtse kan zorgen voor indrukwekkende resultaten
  • Tekst en beeld (dat wat visueel is) in een andere context plaatsen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *