Seminar

MY MEMORY EXTENDER

Voor de seminar My Memory Extender heb ik mij laten inspireren door een online journey te maken op het platform Channel Louisiana. Ik heb er voor gekozen om elke dag één video of meer te bekijken en mij laten leiden door de uitspraken van de kunstenaars/artiesten.Hierop gebaseerd ben ik kleine opdrachten gaan bedenken die ik heb uitgevoerd.

Stuiterend van de ene pagina naar de andere pagina kan ik niet anders dan willen ondervinden waar deze kunstenaars vandaan komen en om welke reden zij hier naast elkaar in een rijtje staan. Zodra ik de website open dwalen mijn ogen weg van de ene kunstenaar naar de ander en ben ik geïnteresseerd naar de video’s. Je hebt op de website van Channel Louisiana keuze in verschillende categorieën namelijk:  Art, literatuur, muziek, architectuur en design.  De ondertitel

“Video’s on the arts, featuring the artists”

spreekt mij aan. Dit is geen kunst werk met alleen de naam van de kunstenaar. Dit is een persoon, iemand die er voor gezorgd heeft dat dit kunst werk tot stand is gekomen. Ik ben nu niet alleen benieuwd naar het kunstwerk maar ook naar de kunstenaar en de persoon achter het werk. Het neemt mij mee. In de loop van deze dagen zal ik mijn uitingen, en op de video’s geïnspireerde werken delen op dit platform in de vorm van quotes, tekst, en kleine opdrachten.

Margrethe Odgaard 

In de video Colour Diary Of New York spreekt Margrethe Odgaard over hoe kleuren subjectief zijn en over hoe kleuren helpen in het beter bewust te worden van je omgeving. Dit zorgt er voor dat je een nieuwe dimensie ervaart van uit jezelf en van uit de buitenwereld.

Looking closely, “with naked eyes,”

Ter uiting van mijn inspiratie na het bekijken van de video van Margrethe Odgaard ben ik zelf op pad gegaan. Ik heb geprobeerd te observeren in mijn omgeving en ben gaan kijken naar objecten en dingen waar ik langs liep. Deze heb ik gefotografeerd en vervolgens gekeken naar kleur. De objecten zag ik nu niet meer als object maar als kleur.

Yayoi Kusama

In de video Let’s Fight Together spreekt Yayoi Kusama over de misterie van het leven en het universum. De manier waarop haar kijk de wereld rijkt op een kinderlijke manier en het constant zoeken naar de link van het verlangen van de mens. 

“I have the enthusiasm as if I was still a child.”

Advice to the young

Het was voor mij belangrijk om ook eens de focus te leggen op alles wat buiten het kader valt. Ik ben nu gaan kijken naar dingen die me opvielen, herhalingen etc. Zo kwam ik er bij dat ik verschillende video’s voorbij zag komen met de titel: Advice to the young. Ik heb daarom alle video’s met advice to the young verzameld en gefilterd in de video zelf naar wat voor advies ze hadden aan de jongeren.

You must know language to communicate – Peter Eisenman 

Follow your work as truthfully as you can  – kiki smith 

Be a real person – Ai Wei Wei 

Work very hard untill you discover the kind of writer you want to be – Mario Vargas Llosa 

You have to be very driven – otherwise it’s hopeless. – Anton Corbijn

Fight the cliché – Alejandro Aravena

Do what you love to do – Tom Sachs 

You’ve got to believe that you’ve got something worth saying – Irvine Welsh 

At first, you should express yourself to many expiriences – Hiroshi Sugimoto 

Relativizing one’s old expirience is so crucial – Candice Breitz 

Niels Fredrik Dahl


Niels Fredrik Dahl verteld over het nare gevoel dat hij ervaart als hij niet schrijft. Hij beschouwt het schrijven als een manier om zichzelf dicht bij anderen te plaatsen en zichtbaarheid te krijgen. Zo verteld hij ook: ‘Ik denk dat ik schrijf om te zijn. Om voor mezelf zichtbaar te zijn. Ik schrijf zodat de wereld voor mij zichtbaar wordt.’ Het lukt hem niet altijd om te schrijven wanneer hij dat wil. Als het hem niet lukt moet hij zichzelf eraan herrineren dat de enige manier om te gaan schrijven; is te gaan zitten en te schrijven.’ 

“Literature was a place that offered a space for all of me,”

Na het bekijken van de video van Karl Fredrik Dahl begon het bij mij ook te kriebelen. Zoals Dahl zelf al zegt is de enige manier om te gaan schrijven; is te gaan zitten en te schrijven. Ik schrijf af en toe wat dingen die in mij op komen als ik in de trein zit of ergens ben waar ik eventjes de tijd wil verstrijken. Ter inspiratie van deze video ben ik ook gaan schrijven, vooral over het gevoel dat ik nu ervaar tijdens de quarantaine.

George Condo

George Condo begint de video over zijn eigen ervaring met schilderen en tekenen en hoe tekenen een meer privé ervaring kan geven dan schilderen omdat het op elk moment van de dag kan gebeuren zonder al te veel benodigdheden terwijl schilderen vaak slordiger kan zijn en mensen kunnen zien dat je bezig bent omdat je bijvoorbeeld de schilderingen moet laten drogen. Wat mij opvalt is dat hij later in het gesprek benoemt dat je als schilder geen regels hoeft te volgen. Als je een abstract schilderij maakt, betekent dit niet dat het uiteindelijk niet kan veranderen in een figuratief schilderij. Dit vervolgt hij met zijn uitspraak over ritme wat voor mij uiteindelijk een inspiratie is geweest voor mijn werk. Hij benadert zijn kunst als een muzikant, werkt snel en volgt het ritme van de tekening of het schilderij zonder ‘de noten te missen’. Het tempo is volgens hem erg belangrijk als het om kunst gaat. Ik vond het een goede uitdaging om te werk te gaan met verschillende tempo’s en te kijken wat het op zou leveren.